סקס אחרי לידה יכול להיות מרתיע. יש לא מעט חששות: חשש מכאב, חשש מלהיכנס להריון, חששות סביב תחושת הגוף והשינויים שחלו בו ועוד. לפעמים זה אפילו עשוי להרגיש כמו סוג של "הפעם הראשונה". סקס אחרי הלידה הוא יותר חשוב מהסקס שלפני. אתם עכשיו הורים ולאיכות הקשר הזוגי שלכם יש השפעה מרכזית על הילדים שהבאתם לעולם. איך עושים את החזרה לסקס אחרי הלידה לטובה ומקרבת ומתוך התחשבות במצב החדש שקיים גם פיזית וגם רגשית? מוזמנים לקרוא במאמר הזה, מיומנה של הרבה שעות טיפול של סקסולוגית.
אני זוכרת שהייתי לחוצה מהמחשבה של הסקס אחרי הלידה כמעט כמו הלחץ שלפני הפעם הראשונה שעשיתי סקס. אני זוכרת את המחשבות שרצו לי בראש: "זה בטוח יכאב ממש", "חייב שזה יהיה בחושך שהוא לא יראה את הגוף שלי אחרי" "מה אם אני אכנס להריון?" ועוד מחשבות מלחיצות.
החששות שחוויתי מסתבר לא היו ייחודיים, נשים רבות חוות אותם. רופאים קובעים שאם הכל תקין אפשר לחזור לעשות סקס, 6 שבועות אחרי הלידה. 6 שבועות זה הזמן שניתן לגוף להחלים פיזית מהלידה ולדימום להפסיק. מה אם אנחנו לא מוכנות לכך נפשית? מה הזמן שאחרי לידה שלוקח להחלים נפשית? לכך רופאים לא מתייחסים. המוכנות הנפשית שלנו, ההחלמה הרגשית שלנו מחוויות הלידה והמוכנות שלנו לשוב ולהתקרב למגע אינטימי זוגי הן חשובות לא פחות מההחלמה הפיזית של הגוף שלנו. גם לבני הזוג שלנו החזרה לסקס אינה בהכרח פשוטה. הם יכולים לחשוש מהחזרה לסקס. הם יכולים לחשוש מלהכאיב או לפצוע ועוד. חשוב גם לאפשר שיח על הרגשות שלו.
לפעמים רק המחשבה על סקס אחרי הלידה יכולה להיות מתישה: הכאבים הפיזיים מהלידה, ההורמונים המשתוללים, הדיכאון או העצב אחרי לידה וכמובן המותשות מזה שיש פה עכשיו תינוק/ת שצריך לטפל בהם. נשים רבות מרגישות שהגוף שלהן כבר לא שלהן, הוא נלקח לצרכי התינוק. כל מה שהן רוצות פעמים רבות זה רגע של שקט עם עצמן.
יחד עם זאת, גם אם עכשיו לחשוב על לחזור לסקס אחרי הלידה, מרגיש לך כמו הדבר האחרון שאת רוצה לעשות, מצב זה לא יימשך לנצח. מחקר שנעשה בנושא, העלה כי 94% מהמשתתפים בשאלון, ענו כי הם מרוצים מחיי המין שלהם לאחר הלידה. יותר מכך באופן מפתיע 50% מהמשתתפים ספרו כי חיי המין שלהם אפילו השתפרו. בכל מקרה כדי להבטיח שהסקס אחרי הלידה יהיה טוב ומספק חשוב שהחזרה אליו תהיה הדרגתית, איטית וקשובה. כדי להבטיח שהחזרה לסקס אחרי הלידה תהיה טובה חשוב לדעת ולהתחשב במה שקורה לנשים מבחינה מינית ורגשית לאחר ההריון והלידה. הנה כצה דברים שלדעת אותם יכולים בהחלט לשדרג לכם את הסקס:
- הסקס אחרי הלידה כנראה לא הולך להיות כזה טוב בהתחלה : הסיבות לכך הן גם כמובן הכאב כתוצאה מטראומת הלידה אבל לא רק. רמות האסטרוגן לאחר הלידה צונחות ונשארות נמוכות במהלך ההנקה. השילוב של האסטרוגן הנמוך והורמון הפרולקטין הגבוה שאחראי על יצור החלב יכולים ליצור סימפטומים כמו של גיל המעבר אצל האישה: גלי חום, הזעת לילה, יובש בנרתיק וכאבים. גם אישה שאינה מניקה, לאחר הלידה, רמות האסטרוגן שלה צונחות ומשפיעות על הגמישות של רקמות הנרתיק. גם נשים שעברו ניתוח קיסרי חוות זאת. במידה ובמהלך הלידה נחתכת ונתפרת, זה כמובן מוסיף לרגישות במקום. לא משנה איך ילדת, הפרופיל ההורמונלי והפיזי שלך בהחלט משפיע על איכות הסקס לאחר הלידה. הידיעה של זה מאפשרת לכם להיערך בהתאם כדי שכן תיהנו. שלושה מרכיבים שחשוב להצטייד איתם בפעמים הראשונות: חוש הומור, חומרי סיכה ואווירה רגועה.
בקשר לחומרי סיכה ממליצה להשתמש בחומרי סיכה טבעיים כמו שמן שקדים. זה גם השמן איתו ממליצים לנשים לעשות את העיסוי הכנה ללידה. אז אם נשאר לכם ממנו מעולה. מבחינת אווירה רגועה, תחשבו מה יעזור לכן להירגע ולהיכנס יותר לתוך האווירה: מוסיקה, מדיטציה לפני, כוס יין (מניקות שימו לב להנחיות איך כן ניתן לשתות) אם מתאים, תאורה נעימה וכיו"ב.
- יש סיבה טובה מאוד ללמה לא בא לך סקס: מבחינה פיזיולוגית אבולוציונית, לגוף שלך יש אינטרס שהחשק המיני שלך יהיה נמוך לאחר הלידה. זו הדרך של הטבע למנוע ממך להיכנס להריון נוסף מוקדם מידי כשאת עוד לא מוכנה. חשוב לדעת את זה ולשחרר את עצמינו מלחוש לא בסדר שאין לנו חשק מיני ומה זה אומר. בנוסף אם את מניקה, הנקה משחררת רמות אוקסיטוצין. הורמון האוקסיטוצין מאפשר לך להרגיש רגשות אהבה כלפי התינוק שלך אך במקביל הוא מדכא חשק מיני.
- משהו השתנה שם למטה… וזה לא גודל האיבר של בן זוגך
כן, תלוי בגיל שלך, כמה ילדים ילדת ומה קרה בלידה, משהו משתנה שם ואפשר לומר מתרחב במידה מסוימת. אפילו נשים שעברו ניתוח קיסרי יכולות להיות מושפעות שם בגלל שההורמונים שמופרשים במהלך ההיריון מרחיבים את כל אזור רצפת האגן. זו הסיבה שגם נשים שחזרו למשקל שלהן לפני ההיריון לא בהכרח מצליחות להיכנס לג'ינס שמלפני ההיריון. תרגילים לחיזוק רצפת האגן בהחלט יכולים לעזור. נשים יכולות להיות מוטרדות שהן התרחבו מידי ואולי בן הזוג שלהן לא ירגיש הנאה כמו בעבר וגם זה מוסיף ללחץ ולמוטרדות סביב דימוי הגוף לאחר הלידה. ישנם תרגילים שממש מכוונים לנשים אחרי לידה וגם תרגול של פילאטיס יכול לעזור. חיזוק של שרירים אלו חשוב לבריאות גופך באופן כללי ולא רק עבור הסקס. ניתן להיעזר גם בפיזיותרפיה של רצפן האגן במידת הצורך. במידה ואת פוגשת כאב באיזור עם החדירה חשוב מאוד לא להמשיך בכח וכן לפנות לבירור.
- סקס חשוב אפילו יותר עכשיו ממקודם: כאשר אין אינטימיות פיזית, בני הזוג עלולים להרגיש כמו שותפים לדירה שזה לרב לא דבר שהוא טוב. כאשר אנו רחוקים, אנחנו מתחילים לחוש טינה אחד כלפי השנייה. תקפידו לא להתעלם מהחשיבות של קרבה אינטימית. תתחילו במגע נעים, בנשיקות וחיבוקים ותמצאו את הדרך יחד להתקרב לקבה אינטימית יותר ויותר בקצב הנכון לכם. עכשיו שאתם הורים, הזוגיות שלכם עוד יותר חשובה.
- סקס אחרי הריון יכול למעשה להיות הרבה יותר טוב ממה שאתן חושבות. נשים רבות מספרות לי בפגישה של יעוץ מיני, שהן נהנות מסקס הרבה יותר ממה שהן נהנו לפני הלידה. הלידה מעירה בגוף שלנו טווח רחב יותר של תחושות במיוחד באזור איברי המין שלנו. האזורים האלה נהיים יותר רגישים, יותר "חיים" וכתוצאה מכך פוטנציאל העונג גדל. נשים למשל שסובלות מוסטיבוליטיס, כאבים בחדירה ,לאחר הלידה, חוות הפחתה משמעותית בכאבים ועד היעלמותם לגמרי. נשים רבות מספרות שהאורגזמות שלהן נהיו הרבה יותר חזקות לאחר הלידה.
לסיכום, החיים לאחר הלידה משתנים ללא ספק. להיות הורים ולגדל ילדים יהיה עמוס ומתיש יותר מאשר ללא. בתוך כל הדבר חשוב שתהיי מחוברים למה חשוב לכם ולמה אתם זקוקים באמת. שתפו אחד את השניה, צרו תקשורת אוהבת ופתוחה. לדבר את התחושות והרצונות שלכם זה חלק לא פחות חשוב מלעשות ולפעול. מצאו את הדרכים להתקרב מבלי לוותר על הביחד שלכם. במידה ודברים לא מתקדמים כמו שהייתם רוצים ואתם מרגישים צורך בעזרה, אל תחכו עוד, פנו ליעוץ וקבלו את הכלים שאתם זקוקים להם כדי להרגיש טוב יותר.