גברים רבים חווים ירידה מתחת לנורמה התקינה בחשק המיני במהלך גיל המעבר. מה זה מתחת לנורמה ואיך יודעים? אני אומרת למטופלים שלי את הדבר הבא: "אם אתם מרגישים שכמו שזה עכשיו, זה לא עובד לכם, אז זה מתחת לנורמה"
במאמר זה אתייחס לשינויים ההורמונליים שמשפיעים על החשק המיני שגברים חווים על רקע גיל המעבר. הפרופיל ההורמונלי של הגבר יכול להשפיע על החשק המיני גם בגילאים צעירים יותר, ללא קשר לגיל המעבר, ולכך אתייחס במאמר נפרד.
הגורמים ההורמונליים לחשק מיני נמוך:
טסטוסטרון נמוך:
חשק מיני אצל גברים, מושפע במידה רבה מרמת הטסטוסטרון. החל מגיל 30 בערך, ישנה ירידה הדרגתית של בערך 10 אחוז ברמת הטסטוסטרון בדם. ירידה זו בערכים מסוימים היא תקינה ומערכים מסוימים היא מזיקה. הבעיה עם הערכים הללו, שכיום לא ברור באמת מה הערכים המדויקים היות וזה כמובן תלוי גיל הנבדק, הגנטיקה שלו, מה היתה רמתו קודם ועוד. טסטוטרון נמוך מידי יכול לגרום לבעיות נוספות מעבר לבעיות בתפקוד המיני כמו פגיעה בפוריות ולסיכון בדלדול העצם.
בנוסף לגיל, ישנן סיבות נוספות הגורמות לירידה ברמת הטסטוסטרון כגון: השמנה, תזונה לקויה, צריכה מרובה של אלכוהול ושימוש בסמים או סטרואידים, פגיעה באשכים בעקבות מחלה או ניתוח ושימוש בתרופות שפוגעות בייצור הטסטוסטרון, למשל תרופות לכאב כרוני, תרופות הורמונאליות ותרופות מסוימות ליתר לחץ דם.
מה לעשות: במידה ואתה חש ירידה בתפקוד המיני או/ו חלק מהתופעות שצוינו כאן, ממליצה לגשת לרופא ולבקש בדיקת טסטוסטרון. שים לב, לבקש גם רמת טסטוסטרון חופשי ולא רק רמת טסטוסטרון כללי. ניתן לגשת לרופא המשפחה, לרופא אנדוקרינולוג שזו מומחיותו או לאורולוג.
עלייה בהורמון האסטרוגן: לגברים באופן טבעי יש אסטרוגן בדם כמו שלנשים יש טסטוסטרון. גברים זקוקים להורמון זה במידה מועטה לפעילות הלב ובריאות העצם, אך רמה גבוהה יותר של אסטרוגן ממה שצריך, עלולה להזיק לגברים. רמה גבוהה מידי של אסטרוגן פוגעת משמעותית עד חיסול החשק המיני של הגבר.
האפקט הכפול: ישנם גברים שסובלים גם מרמת טסטוסטרון נמוכה וגם מעלייה ברמת האסטרוגן. מצב כזה יכול לגרום לחשק מיני ששואף לאפס.
פרולקטין: אמנם פחות שכיח אך קיים. הורמון הפרולקטין גורם בין היתר לנשים לרצות לחבק ולטפח את ילדיהן. לגברים זה יכול לגרום לרצות גם להתחבק עם בת זוגן אבל ממש לא לרצות להגיע איתה למגע מיני.
הטיפול בירידה בחשק המיני על רקע הורמונלי: חשוב לי לציין המלצותיי אינן באות להחליף התייעצות עם רופא. המלצותיי באות מתוך 18 שנות הניסיון שלי בטיפול וכסקסולוגית שעובדת בשיתוף פעולה עם רופאים בתחום.
במידה ואתם סובלים מירידה בחשק המיני על רקע הורמונלי, קיים טיפול תרופתי לכך. הטיפול המוצע כיום בשוק הוא תוספות של טסטוסטרון. תוספות אלו יכולות להינתן דרך ג'ל למריחה או ע"י זריקות וישנן גם תרופות נוספות להשלמה. הג'ל הוא הכי נח וזמין לשימוש ביתי ללא צורך הגעה לרופא על מנת למרוח אותו. הוא גם בסבסוד של קופות החולים. יחד עם זאת ממליצה לא למהר לפנות ישירות לטיפול התרופתי. כמובן שוב הכל בעצה אחת עם הרופא ממליצה שיהיה. לתוספות הטסטוסטרון ישנן השלכות נוספות, כמו לכל תרופה, כמו עלייה בסיכון לסרטן הערמונית. כמו כן ההשפעות ארוכות הטווח של תוספות הטסטוסטרון לא נבדקו בצורה מספקת בשימוש ארוך טווח.
המלצותיי הן: במידה ונבדקתם ונמצא כי הינכם אכן סובלים מחוסר איזון הורמונלי וירידה בטסטוסטרון משמעותית, אני ממליצה כשלב ראשון, על מעבר לאורח חיים בריא יותר בדגש על איכות השינה, הרגלי אכילה בריאים, הימנעות מצריכה מוגזמת של אלכוהול, שמירה על משקל גוף תקין ופעילות ספורטיבית. מחקרים מלמדים כי קיים קשר בין אלו לאיזון ההורמונלי התקין וליצור טסטוסטרון בפרט. ישנן תרופות שגם הן פוגעות ברמות הטסטוסטרון ובמידה ואתה נוטל כאלו באופן קבוע, ממליצה להתייעץ עם רופא אם ניתן לשנות. השתדלו להימנע מצריכה של פירות וירקות המרוססים בחומרי הדברה. עיברו לפירות וירקות ללא ריסוס. בחומרי ההדברה ישנם חומרים שפוגעים ביצור של הטסטוסטרון. בנוסף נמצא כי צריכה של ביספנול איי שנמצא בבקבוקי פלסטיק, מגשיות חימום למיקרו ועוד, משפיעה על רמות האסטרוגן שכפי שציינתי קודם, גם עלול להזיק לחשק המיני. הימנעו משימוש במוצרים המכילים אותם.
במידה וכן בחרתם להשתמש בטיפול התרופתי כפתרון, ממליצה בחום להקפיד על ליווי ומעקב אצל הרופא. מעקב זה יעשה גם על ידי בדיקות דם תקופתיות של הפרופיל ההורמונלי המלא